• Asteptat cu atat de mare interes, Samfest Rockul din acest an a reusit sa bata toate barierele organizatorice din toti anii precedenti. Organizatorii si-au aratat clasa si pe langa concertele propriu zise, au reusit sa coloreze festivalul cu un reusit turneu de fotbal (desfasurat vineri in prima zi de festival) la care au participat echipe ale rockerilor si in plus cele ale Politiei Locale si a Jandarmeriei Satu Mare. Atractia a reprezentat-o un superb concurs de frumusete de motociclete desfasurat pe patru categorii de bolizi pe doua roti: motoare de viteza, choper, custom paint si old bike. Aceste concursuri interactive au fost premiate cu diverse premii in bani, cupe, seturi de intretinere a motocicletelor, diplome si medalioane cu un design aparte oferite de catre Primaria Municipiului Satu Mare.
  Dar hai sa vedem ce s-a intamplat de fapt. In „ziua 0“ (joi) – zi dedicata unei rockoteci in aer liber, deja a venit un numar substantial de rockeri dornici sa-si instaleze corturile in ariile frumos si ingrijit delimitate de catre organizatori. Un punct in plus la organizatori l-a reprezentat existenta balotilor de paie si a fanului care putea fi luat la discretie si folosit pentru a obtine un confort cat mai sporit atunci cand era introdus sub corturi.
  Un alt punct  suplimentar l-a reprezentat existenta dusurilor care au fost atat de folositoare sub arsita de 32 – 37 de grade celsius. Arealul a aratat ingrijit, totul era gata de start inca de joi.
  Seara, organizatorii au dat startul unei rockoteci in aer liber, rockoteca dusa pe boxele scenei principale. Entuziasmul a fost cat de cat moderat deoarece mai toti erau cu gandul la ziua urmatoare, atunci cand pe scena urmau sa concerteze trupele invitate.
  Si a a venit si seara de vineri. Prima trupa care a urcat pe scena a fost Crimson, o trupa locala care pe langa piesele proprii au interpretat si cateva din repertoarul Whitesnake. Va dati seama ca sub 35 de grade, la ora 18.00 este cam greu sa respiri, dar aminte sa mai si canti. Baietii in schimb au ignorat arsita si au produs un show de zile mari. Publicul deja incepea sa vina in numar semnificativ in fata scenei. De remarcat atitudinea trupei, una profesionaista, o atitudine care au atras deja foarte multi fani alturi de trupa – buni baietii.
  Au urmat careienii de la Deity – trupa de coveruri care au impresionat cu repertoarul lor. Megadeth, Pantera, Anathema sunt doar cateva din trupele a caror piese s-au auzit pe scena. Foarte tehnici si precisi acesti baieti de la Deity.
  Au urmat legionarii din Seini – trupa Legion. Cu un stil in forta au reusit sa antreneze masele de rockeri care deja erau popularizati cu arealul din fata scenei. S-a dat din cap, s-au cantat versuri, s-au schimbat niste „moseli“ in zona, totul a fost plin de energie.
  Guerrillas ne-au adus aminte ca scoala clujeana hardcore intotdeuna a fost una de calitate. Au dat dovada de mult profesionalism, concentrare si interactivitate cu publicul.
  Ploaie! Da! Am avut parte si de o repriza de 15 minute de ploaie. Atmosfera a devenit una respirabila, norii au ramas suspendati deasupra festivalului, un moment asteptat de toti cei prezenti la festival.
  Trooper a adunat mai apoi aproape toti rockerii in fata scenei. Un recital in nota obisnuita, profesionista, dar parca prea scurt pentru cei insetati de hard&heavy metal. Bine ca l-am vazut pe Balauru’ intreg si cu pofta de viata (stiti foarte bine ca a suferit o interventie chirurgicala).
  Poate cea mai asteptata trupa a serii a fost Bonfire. Am ramas surprins cum mai toti au ramas in fata scenei si nu le venea sa creada ca o trupa infiintata in 1972 a carei membrii au deja o varsta, sa concerteze ca la 20 de ani. Hard rockul teuton a vrajit pe toata lumea, toti spunand ca asa gen de trupe mai trebuie sa calce hotarul Satmarului. Bravo organizatorilor si pe viitor asteptam sa ne mai surprinda cu asa trupe valoroase.
  Seara a fost incheiata de Netherbird. Suedezii ne-au adus aminte ca black metalul simfonic poate fi atat de digerabil. Cu o costumatie aparte, cu un show de exceptie, nu puteau decat sa lasa o impresie buna publicului devorator al acestui gen metalic.
  Ziua de sambata (dupa premierea motociclistilor, premiere facuta de insusi primarul orasului Satu Mare), a inceput taios cu o repriza de alternativ-punk din partea baimarenilor de la Ultimu’ Nivel. Desi era o caldura infernala, iubitorii genului nu au rezistat tentatiei si au incins cateva cercuri in fata scenei.
  Malpraxis in schimb au inebunit de placere iubitorii genului brutal death metal. Cu un repertoriu relativ scurt, au tras un semnal de alarma ca in Romania se canta bine si in acest stil mai brutal. Malpraxis are in componenta poate cel mai bun tobosar din aria death metalului romanesc. Buni baietii si cu tot viitorul in fata.
  Tot in aria death metalului au ramas si cei din Krepuskul. De aceasta data am dat piept cu un experimental death metal foarte bine asezat. Din pacate publicul nu a mai rezistat in fata scenei, caldura si nevoia de hidratare punand amprenta pe el.
  Datele problemei s-au schimbat atunci cand pe scena au intrat cei de la Masterpiece. Aducand un tribut arhicunoscutei trupe Metallica, au incendiat (daca mai era ceva de incalzit) pur si simplu publicul. Andy Ghost a foat atat de multumit incat a suplimentat repertoarul cu cateva piese.
  Grimegod au urmat sa reaminteasca publicului de traditia genului gothic-death metal. Foarte buni acesti baieti. Se auzeau numai aprecieri si laude la adresa lor. Maturi, bine asezati in scena, au aratat publicului de la Samfest Rock cum arata de fapt profesionalismul.
  Foarte asteptati in Satu Mare au fost maghiaro-sarbii de la Nevergreen. Foarte bun recital si din partea lor. Si ei au atras in fata scenei mai toti rockerii prezenti la festival.
  Atractia serii a fost trupa Pain Suedezii si-au dovedit clasa inca de la obisnuitele reglaje dinaintea concertului propriu-zis. Reglajele au durat destul de mult, dar ceea ce au prezentat in concert a fost o incantare pentru toata lumea. Bliturile s-au declansat instantaneu, iar lumea s-a dezlantuit pur si simplu. Bun show. Bravo lor!
  Tot cu un „bravo“ as dori sa inchei, un BRAVO adus organizatorilor acestei editii de festival: Consiliul Local Satu Mare, Primaria Satu Mare, Consiliul Judetean Satu Mare si Centrul Cultural G.M.Zamfirescu.
  Pentru anul viitor, personal imi doresc sa vad mai multe trupe „de afara“, dar sunt constient ca acest lucru depinde si de bugetul pus la dispozitie. De remarcat foarte buna organizare a arealului concertistic si interactivitatea de dinaintea concertelor. Pana la anu’ numa’ bine!

  Keep rocking and follow the signs of rock!

  Marius Deac-Florian

  This entry was posted on Tuesday, July 12th, 2011 at 3:00 pm and is filed under Samfest Rock. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
 • 0 Comments

  Take a look at some of the responses we've had to this article.

 • Post a Comment

  Let us know what you thought.

 • Name:

  Email (required):

  Website:

  Message: